Aktualności » Oświadczenie Zarządu Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej

Szanowni Mieszkańcy naszej Spółdzielni! Kilka dni temu komunikowaliśmy Państwu ważną informację. Oświadczyliśmy wtedy, że pierwszy raz w historii naszej Spółdzielni, członkowie Rady Nadzorczej nie przyjęli Planu finansowo-rzeczowego na rok 2019. Odrzucenie planu jest dla nas o tyle dziwne, że Zarząd zaproponował w Planie finansowo-rzeczowym, obniżki opłat związanych z eksploatacją na 18 nieruchomościach, a na pozostałych 22 nie planowaliśmy żadnych podwyżek w roku 2019.

Osoby blokujące uchwalenie Planu, czyli Celina Jaworecka, Wiesława Kosowska, Andrzej Kinasiewicz i Adam Czopek, nie posiadając podstawowej wiedzy z zakresu działalności spółdzielni, czy w ogóle o działaniu podmiotów gospodarczych, dawali sygnały, że gdy zablokują plan finansowy sparaliżują działalność GSM. Co będzie negatywnie rzutować na obraz działań Zarządu GSM, a wzmacniać narrację jaką narzuca jastrzębska komórka Prawa i Sprawiedliwości, że należy przejąć GSM i zrobić tam porządek. Czyli wsadzić do GSM swoich "misiewiczów".

Z tego miejsca pragniemy uspokoić mieszkańców GSM. Mimo nieudolnych prób wspomnianych osób nie mogą one zablokować działalności Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej.

Po pierwsze, posiadamy ważne uchwały dotyczące Planu finansowo-rzeczowego na rok 2018, z zapisem, że jest ona ważna do podjęcia przez Radę Nadzorczą następnej uchwały. Czyli skoro część Rady zablokowała podjęcie kolejnej uchwały obowiązuje plan wydatków i przychodów z roku 2018.

Realizację remontów będziemy opierać na ustaleniach zrobionych z mieszkańcami GSM jesienią 2018 roku, na spotkaniach remontowych.

Po drugie, podlegli lokalnemu pisowi, członkowie Rady Nadzorczej nie wiedzą że Zarząd, nawet gdyby nie miał w ogóle uchwał zatwierdzających Plany finansowo-rzeczowe, musiałby i tak zapewnić obsługę zasobów mieszkaniowych podległych spółdzielni. Zatem i tak mielibyście Państwo zapewnioną obsługę Waszych mieszkań.

Jedyne co Państwo tracicie, przez nieodpowiedzialną politykę Celiny Jaworeckiej, Wiesławy Kosowskiej, Andrzeja Kinasiewicza i Adama Czopka, to że część z Was nie będzie miała obniżonego czynszu.

Pamiętajcie Państwo jednak, że za kilka miesięcy mamy Walne Zgromadzenie Członków, na którym wybierać będziecie członków Rady Nadzorczej, tam możecie wszystko naprawić, i nie dać sobie narzucić kandydatów popieranych przez braci Matusiak. Przy mądrej Radzie Nadzorczej możemy po półroczu wrócić do sprawy obniżenia opłat czynszowych.

Zarząd Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej