Aktualności » Oświadczenie

W dniu dzisiejszym na łamach portalu JasNet pojawił się tekst sygnowany przez „Zatroskanych” Członków GSM. W tym anonimowym tekście pojawiło się kilka manipulacji, żeby nie napisać kłamstw, na temat najbliższego Walnego Zgromadzenia Członków GSM.

Oto one:

1. Ci niby „zatroskani” Członkowie kłamią twierdząc że Zarząd wprowadza do Statutu zmiany tylko wygodne dla siebie. Każda bowiem zmiana jaka znalazła się w projekcie uchwały na najbliższe WZCz jest wymuszona zmianami w prawie jakie weszły w życie w ubiegłym roku. Tylko dwa paragrafy dotyczące pełnomocnictw i usuwania ze spółdzielni za długi lub za awanturnictwo odrębnych właścicieli, są zmianami ponad to czego wymaga od spółdzielni nowe prawo.
  2. Cały projekt zmian proponowanych przez Zarząd był szeroko konsultowany z Członkami, w konsultacjach brało udział kilkaset osób Szkoda że spośród „zatroskanych” nie pojawił się prawie nikt. Z tych kilkuset Członków, którzy byli na konsultacjach, tylko kilkanaście było przeciw zmianom zaproponowanym przez Zarząd.
  3. „Zatroskani” członkowie twierdzą że Zarząd nie umieścił w porządku obrad ich „nowego” Statutu. Jak go zamieścić? Jest on obarczony szeregiem wad prawnych! Jako Zarząd nie możemy popełnić takiego błędu.
  4. Kłamstwem jest twierdzenie przez „zatroskanych” Członków że Zarząd utrudnia uczestnictwo w Walnym Członkom GSM, poprzez ustalanie niekorzystnych miejsc. Zebrania bowiem odbywają się na osiedlach w na których mamy nasze budynki.
  5. Nieprawdą jest że Zarząd maksymalnie utrudnia możliwość uczestnictwa w zebraniach pełnomocników. Zarząd jedynie ze względów organizacyjnych wniósł o to aby Członkowie dostarczali pełnomocnictwa do 6 kwietnia br., ale informował też, że jeśli ktoś nie może przyjść z pełnomocnictwem celem jego zarejestrowania do siedziby GSM, może zawsze umówić się telefonicznie, aby pełnomocnictwo odebrał pracownik Spółdzielni.

Zapraszamy zatem naszych Członków na Walne Zgromadzenie GSM. Warto być, warto posłuchać argumentów. Apelujemy też o niedawanie wiary kłamstwom jakie rozpowszechnia kilka osób w Jastrzębiu na temat naszej Spółdzielni. Jeśli macie Państwo wątpliwości zawsze zapraszamy do siedziby Spółdzielni, tam odpowiemy na każde, nawet trudne pytanie.